Toiminta

Curly – Mediaa nuorilta nuorille

Curly on nuorten mediaa: itse tehty lehti netissä ja printtinä, videoita, radio- ja tv-toimintaa, valokuvaamista, työpajoja, leirejä ja kursseja. Maksutonta mediaan liittyvää harrastustoimintaa yli 13-vuotiaille nuorille ympäri Suomen.

Toimintaa järjestää mediakasvatusjärjestö Curly ry. Yhdistys tarjoaa kasvattajille (mm. nuorisotyöntekijät, opettajat ja vanhemmat) tukea ja materiaaleja mediakasvatuksen toteuttamiseen.

Toiminnallaan Curly ry edistää nuorten monilukutaitoa kuten kriittistä medialukutaitoa ja käytännön mediataitoja. Osallistuminen toimintaan antaa nuorille onnistumisen voimauttavia tunteita ja edistää nuorten hyvinvointia.

Etsitkö uutta harrastusta? Tule mukaan!

Kiinnostaako sinua kirjoittaminen, valokuvaaminen, videoiden tekeminen, editoiminen tai kuvittaminen? Haluatko tutustua lehden tekovaiheisiin tai nettivideon tekemiseen? Curly tarjoaa paikan ja välineet saada oma juttu julkaistua!

Curly-lehti ilmestyy kaksi-neljä kertaa vuodessa, verkkolehtenä ja näköislehtenä sekä printtinä. Lehteä tehdään viikottain kokoontuvissa lehtiryhmissä ympäri Suomea sekä etätoimittajien avulla.

Kouluryhmille ja muille nuorten ryhmille Curly-lehti tarjoaa paikan saada oma juttu tai juttukokoelma julkaistua. Lehdessä on julkaistu mm. 8-luokkalaisten mielipidekirjoituksia omalla palstalla.

Curly ry järjestää media-aiheisia kursseja, leirejä ja pajatoimintaa Helsingissä ja useilla paikkakunnilla.

Toiminta on suurimmaksi osaksi maksutonta. Curly ry toimii yhteistyössä muiden nuorisoalan toimijoiden kuten Helsingin kaupungin nuorisotoimen Hapen Hattumedian kanssa.

Curly on mukana Koordinaatin organisoimassa Nuorten toimitukset -toiminnassa, jossa järjestetään kolmipäiväisiä tapaamisia ympäri Suomen. Syksyn tapaaminen vuonna 2015 järjetettiin Curlyn toimesta Nuorten toimintakeskus Hapessa Helsingissä.

Curlyn lehtiryhmät

Helsingin lehtiryhmä

Helsingin lehtiryhmä kokoontui 5/2013 saakka Oulunkylän Seurahuoneella, mistä Curly muutti  nuorten toimintakeskus Happeen Sörnäisten rantatielle. Curlyn Helsingin mediaryhmä tekee projekteja, joissa tapamiset ovat sopimuksen mukaan. Lehteä kirjoitetaan etänä, tapaamiset tarpeen mukaan.

Kuva_Tampereen Young City toimitus

 Young City -toimitusryhmää: Noora, 13v. (vas. takana), Alexandra, 15v., Tiia, 15v. (vas.keskellä), Tytti, 14v., Susanna, 15v. (vas. edessä) ja Elina, 14v. Kuva: Lauri Lepokorpi

Tampereen Young City -toimitus:

”Young City -toimitusryhmämme tavoitteet ovat mehutiiviste, porkkanat ja sekoilu. Pidämme hauskaa ja teemme median kanssa mitä haluamme.

Olemme vähän kuin mediapartio: käymme tapahtumissa tekemässä juttuja ja näytämme esimerkkiä miten hommat hoituvat. Ihmisten pitäisi fanittaa muutakin kuin laulajia – esimerkiksi kirjoja ja leffoja. Kokemuksen myötä jokainen meistä näkee, onko kiinnostusta niin paljon, että mediasta tulee oma työ.

Ryhmä on kuin toinen perhe, se pelastaa angstilta ja tylsyydeltä. Kokoonnumme torstaisin Monitoimitalo 13:ssa Tampereella, ja teemme juttuja itsemme ikäisille nuorille ainakin Nuorten Tampere -sivustolle ja Curlyyn.”

Vasemmalta oikealle: Essi L.17v., Essi R. 18v., Laura H. 19v., Wilma K. 16v. ja Ville M., 18v.

Rovaniemen Curly-ryhmä

”Meitä yhdistää koulu, sillä me kaikki käymme Lyseonpuiston lukiota. Essi R., Laura ja Ville ovat abiturientteja, Essi L. on kakkoselta ja Wilma ykköseltä. Porukan vetäjä, Essi R., suorittaa median lukiodiplomia. Meidän juttuja saatte lukea ainakin kahdesta ensimmäisestä Curlyn numerosta.”

 

Tampereen Curly-ryhmä: Mediadekkarit

Mediadekkarit vasemmalta oikealle: Sini, Saara ja Taru.Kuva: Ilana Pantzar

Tampereen Mediadekkarit -ryhmä aloitti toimintansa tammikuussa 2013. Ryhmään kuuluu kolme nuorta, vetäjänä toimii Ilana Pantzar.

”Olemme Tampereen Curly-toimitus nimeltä Mediadekkarit. Ryhmäämme kuuluu Sini 14v., Saara 18v. ja Taru 18v. Haluamme tulevan kevään aikana päästä muun muassa haastattelemaan erilaisia ihmisiä, kuvaamaan ja kirjoittelemaan. Haluamme samalla tarjota uusia näkökulmia asioihin.  Tapaamisissamme aiomme myös perehtyä median saloihin. Kaikkea toiminnastamme emme kuitenkaan kerro, pitäähän jotain jäädä yllätykseksi. Toivottavasti nautitte tulevasta keväästä projektimme parissa yhtä paljon kuin me!” Teksti: Saara, 18v.

Tornion Curly-ryhmän esittely

Maaliskuussa Torniossa toimintansa aloittanut ryhmä hakee vielä lopullista muotoaan, mutta mukana on jo kuudesta seitsemään nuorta kirjoittajaa yläasteelta alkaen.

Tornion toimittajaryhmä kokoontuu Nuorisotiedotuspiste Aaltosessa, joka tarjoaa Adapteri-mediaprojektin puitteissa paikallisille nuorille lehtitoimituksen lisäksi mahdollisuuden myös esimerkiksi radio-, valokuvaus- ja videointiharrastuksiin.

Ensimmäiset torniolaissävytteiset jutut julkaistaan vallankumouksen merkeissä Curlyn numerossa 2/2013!

Rauman Curly-ryhmä

”Rauman mediakerholla riittää kerrottavaa”

Rauman mediakerhon ydinjoukko koostuu Freinetkoulun kuudesluokkalaisista.

Rauman mediakerho muodostuu Rauman Freinetkoulun kuudesluokkalaisista. Mukana juttujen teossa ovat mm. Lauri P., 13 v., Lempi L., 12v., Alisa T., 12v., Frans H., 13v. ja Noora K., 12v.

Freinetkoulu on yksityiskoulu, jonka perusajatuksia on tekemällä oppiminen. Koulun ajatusmaailman mukaista on kierrättää, ja melkein kaikki huonekalut ovat lahjoitettuja. – Koulumme opettaa vaikuttamaan maailman asioihin. Olemme esimerkiksi Unicef-koulu, kiusaamista vastustava Kiva-koulu sekä kummikouluna Omat vedet paremmaksi -kampanjassa. Meillä riittää kirjoitettavaa näistä oman koulunkin projekteista.

Kankaanpään Curly-ryhmä

Kankaanpään lehtiryhmä kokoontui loppuvuodesta 2012. Ryhmää veti Reetta Partanen. Mukana oli kolme nuorta; Inga, Roosa ja Anni. Juttuja on julkaistu Curly-lehdissä 3-4/2012, 1/2013  ja 2/2013.

Miten pääset mukaan?

Mukaan mahtuu aina uusia yli 13-vuotiaita mediasta kiinnostuneita nuoria!

Ota yhteyttä Curlyn päätoimittaja Pipsaan:

curlynpipsa(a)gmail.com
puh:0400-934455
Facebookissa ja muualla somessa Curlyn Pipsa.

Pipsalta saat apua ja neuvoja ideointiin ja toteuttamiseen. Aikaisempaa kokemusta tai taitoja et tarvitse.

Ole rohkea ja tule mukaan Curlyn ihmeelliseen maailmaan!

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn