Näin kirjoitat jutun Curlyyn

Lyhyt ohje 1-2-3:

1. Aihe

Jokaisella lehden numerolla on oma teema. Myös muita aiheita mahtuu aina mukaan. Tutustu lehtiarkistossa Curly-lehteen ja valitse juttutyyppi tai palsta mihin haluat kirjoittaa. Valitse kiinnostava aihe, mieti tiedonkeruutavat ja valitse haastateltavat.  Jos ei suju, ota yhteyttä päätoimittajaan. Päätoimittajalta saat apua myös haastateltavien hankkimisessa.

2. Kirjoittamaan

Sovi haastatteluajat ja tee kysymykset haasteltavalle. Etsi ensin tietoa aiheesta ja haastateltavasta, älä kysy sellaista mitä jo tiedät. Tee muistiinpanot paperille ja tallenna puhelimella varmuuden vuoksi. Haastattelun jälkeen ala kirjoittaa juttua heti, ettei asiat unohdu. Mieti mitkä kommentit on kiinnostavaa ottaa mukaan. Karsi pois ylimääräistä ja itsestään selvää tietoa, tiivistä. Tee jutulle luonteva ja sujuva rakenne.

Kirjoita juttu tekstinkäsittelyohjelmalla esim.Word, WordPad, Texturi ja Open Office. Muista tarkastaa jutun pituus; yhdelle sivulle mahtuu n.2500 merkkiä. (Ks. esim. Wordissa kohdasta Tools/Työkalut Word Count/Sanamäärä).

Keksi jutulle iskevä ja kiinnostava otsikko sekä ingressi eli muutaman lauseen johdanto. Jaa leipäteksti kappaleisiin ja keksi niille väliotsikot.

Kun olet kirjoittanut jutun, lue se vielä kerran. Voiko jotakin kohtaa vielä tiivistää, onko kirjoitusvirheet korjattu? Muista merkitä oma nimesi, ikäsi ja paikkakuntasi.

3. Jutun viimeistely

Juttu tarvitsee kuvia ja kuvitusta. Haastateltavasta pitää aina olla kasvokuva. Kuvan voi ottaa hyvällä kännykällä, pokkarilla tai järkkärillä. Painettuun lehteen tulevan kuvan tulee olla kooltaan vähintään 1Mt, verkkolehteen riittää pienempikin kuva. Keksi kuville myös kuvatekstit. Kirjoita ne jutun perään. Nimeä kuvat selkeästi, että yhdistyvät kuvatekstiin.

Kun teksti on valmis, lähetä se päätoimittajalle meilin liitteenä curlynpipsa(a)gmail.com Kuvat myös omina liitteinä. Päätoimittaja tekee korjausehdotukset ja korjaukset teet itse tekstiin. Lopulliset korjaukset tekee päätoimittaja.

Pitkä ohje lehtijutun kirjoittamiseen

1. AIHE

Joka lehdellä on teema, mutta mukaan mahtuu myös muita aiheita. Mieti jutun näkökulmaa; esim. jos lehden teema on terveet elämäntavat niin haastattelujutun näyttelijästä voisi otsikoida ”Liikunta on mun juttu” . Haastateltavalta kysytään silloin teemaan liittyviä kysymyksiä muiden kysymysten lisäksi.

Kirjoittajille kannattaa tarjota teeman ympäriltä monia vaihtoehtoja, että kiinnostava juttu löytyisi. Juttuja voi kirjoittaa vuoden jokaiseen numeroon, jolloin teemoja ja aiheita on useita. Lehtien teemat on nähtävillä mediakortissa.

Haastateltavien hankkimisessa apua voi kysyä päätoimittajalta.

2. JUTTUJEN MUOTO

Curly-lehdessä on vaihtuvia palstoja, jotka määrittävät jutun tyylin ja pituuden esim. Kolumni, Silppuri, Mielipide, Kotipaikkakuntani, Unelma-ammatista todellisuuteen. (ks.alla.)

Muut artikkelit ovat pituudeltaan 1 tai 2 sivua, joskus jopa 3 tai 4. Juttukokonaisuus voi koostua useasta lyhyestä jutusta esim. 1 pidempi artikkeli, jossa mukana pieni kainalojuttu omassa laatikossa sekä infolaatikko.

Artikkeli voi olla:

tietopohjainen juttu ns. taustajuttu esim. zumbasta, johon mukaan faktaa, haastatteluja ja ehkä omia kokemuksia.

haastattelujuttu, jossa pääosassa henkilö/bändi jne. Muoto kysymys-vastaus tai auki kirjoitettu juttu, jossa haastateltavan sitaatteja eli sanomia lauseita. Muista näkökulma (eli jutun aihe ja otsikko) lehden teeman mukaisesti!

reportaasi tai kuvareportaasi eli selostus jostain tapahtumasta, jossa itse ollut paikalla

kolumni, jossa oma näkemys ja pohdinta tärkeintä

uutinen Silppuripalstalle

arvostelu Silppuripalstalle

mielipidekirjoitus

3. JUTTUJEN KIELI, FORMAATTI JA PITUUS

Muista taloudellinen kielenkäyttö; kuinka saada viesti sanottua mahdollisimman selkeästi, lyhyesti ja ytimekkäästi. Toistoa pitää varoa ja itsestäänselvyyksiä. Hyvä juttu on ytimekäs ja selkeä!

Jutut kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla esim. Word, WordPad, Texturi ja Open Office. Yksi sivu (A4) vie lehdestä noin yhden sivun, kaksi sivua kaksi.

Juttuja voi mitata myös merkkimäärässä (löytyy esim. Wordissa kohdasta Tools/Työkalut Word Count/Sanamäärä).

Yhden sivun juttu:

– n.1500-3000 merkkiä + 1-3 kuvaa jutusta ja tekstin pituudesta riippuen.

Kahden sivun  juttu:

– n.3000-5000 merkkiä + 1-5 kuvaa jutusta ja tekstin pituudesta riippuen.

Mielipidejuttu:

– Mielipidejuttuja julkaistaan omalla palstallaan, jolloin sopiva pituus on 400-1000 merkkiä eikä kuvaa. Jutun voi julkaista  myös nimimerkillä.

– Ajankohtaisia mielipidejuttuja julkaistaan myös Silppuri -palstalla, jolloin sopiva pituus 500-1500 merkkiä + kuva.

Kolumni:

– Kolumni -palstalla sopiva merkkimäärä on 1000-3000 merkkiä + oma kuva.

Silppuri -juttu:

– Silppuri -palstalla julkaistaan lyhyitä elokuva-, peli-, kirja-, konsertti- tai levyarvosteluja, mielipidekirjoituksia tai muita lyhyitä kirjoituksia kuvan kanssa tai ilman. Sopiva merkkimäärä on 400-1500 merkkiä + mahdollisesti kuva.

Kotipaikkakuntani:

– vapaamuotoinen yhden sivun juttu, joka sisältää kuvia ja tekstiä oman maun mukaan. Sopiva merkkimäärä 400-2500 merkkiä + 1-6 kuvaa tekstin määrästä riippuen.

Unelma-ammatista todellisuuteen:

– juttu sisältää kaksi osaa; toisessa jutussa nuori kertoo haave-ammatistaan ja toisessa alan ammattilainen kertoo, millaista työ on oikeasti ollut. Nuori voi kirjoittaa oman osansa ja hankkii ammattilaisen osan. Myös ryhmän vetäjä tai päätoimittaja voi hankkia ammattilaisen osan.

Terveydeksi:

Terveyteen, liikuntaan, ruokavalioon liittyviä juttuja. Muoto; haastattelujuttu, tietopohjainen juttu, kolumnityylinen juttu, ruokajuttu resepteineen. Pituus 1-2 sivua + 1-4 kuvaa.

PALSTAT JA JUTTUTYYLIT VAIHTELEVAT JA NIITÄ VOI KEKSIÄ MYÖS LISÄÄ!

4. JUTUN KIRJOITTAMINEN

  1. Aiheen ja juttutyypin keksiminen: ohjaaja tai päätoimittaja voi auttaa jutun muodon, pituuden ja näkökulman valitsemisessa tarjoten monia vaihtoehtoja lehtien eri numerojen teemojen mukaisesti. Ideointi voi tapahtua ryhmässä; jossa kaikki heittelevät ideoita, parityöskentelynä tai itsenäisesti ohjaajan avustuksella.
  2. Jutun valmistelu ja tiedonhankinta. Mistä tietoa; nettisivut, wikipedia, kirjat, haastattelut, omat kokemukset. Muista mainita lähde jutun lopussa, jos käytetty jotain nettisivua tai teosta. Tehdään mahdolliset haastattelukysymykset, etsitään haastateltavat ja sovitaan haastatteluajankohta, tehdään haastattelu (huom. Muistiinpanot: kynä ja paperi riittävät hyvin, äänittäminen esim. kännykällä varmuuskopioksi. Nauhan purkaminen työlästä, siksi paperi+kynä helpompi.) Mistä kuvat? Haastateltavasta otettava kuva. Huom! Alaikäisiltä malleilta tarvitaan kirjallinen kuvauslupa!
  3. Jutun kirjoittaminen. Jutun kirjoittaminen kannattaa aloittaa heti haastattelun tai lehtiryhmän jälkeen. Kirjoittaminen voi tapahtua parityönä tai yksin, kotona tai lehtiryhmässä.
  4.  Jutun tarkistaminen. Kirjoittaja muokkaa jutun mahdollisimman valmiiksi; kokonaisia lauseita, pisteet ja isot alkukirjaimet jne. Jutun oltava muodon mukaisesti ehyt esim. haastattelujutussa; otsikko, ingressi, leipätekstikappaleet, joilla väliotsikot. Ohjaajat katsovat jutut lopuksi kuntoon ja lähettää päätoimittajalle meilin liitteinä.
  5. Kuvat. Kaikkiin muihin, paitsi mielipidekirjoituksiin on oltava kuva mukana. Kuva otetaan digikameralla tai hyvällä kännykameralla. Muistettava riittävä valaistus (ulkona on hyvä ottaa), kuvan tyyli ja tarkoitus. Eli kolumniin kirjoittajan kuva, haastateltavista kasvokuva jne. Kuvan tulee olla tarkka ja kooltaan vähintään 1Mt. Formaatti .jpg. Hyvä kuva on kiinnostava, värikäs ja tausta/ympäristö kiinnostava mutta tarpeeksi selkeä ja rauhallinen. Muistakaa mahdolliset kuvatekstit!
  6. Jutun lähetys. Jutut kirjoitetaan tekstinkäsittelyohjelmalla ja lähetetään meilin liitteinä. Kuvat myös liitteinä. Muista: painettuun lehteen kuvat väh.1Mt! Osoitteeseen curlynpipsa(a)gmail.com
  7. Deadlineissa eli annetuissa aikatauluissa tulee pysyä! Muuten jutut eivät ehdi välttämättä mukaan.
  8. Muistettavaa: Jutusta käytävä ilmi kirjoittajan ja kuvaajan nimi, ikä ja kotipaikkakunta sekä haastateltavan juttuun sopivat tiedot (esim titteli, kotipaikkakunta, ikä). Alaikäiseltä kuvattavalta on pyydettävä kirjallinen kuvauslupa: pyydä lomakkeita päätoimittajalta.

Lisää ohjeita päätoimittajalta:

Pipsa Sinkko-Westerholm curlynpipsa(a)gmail.com tai p.0400-934455

Tervetuloa mukaan Curlyn ihmeelliseen maailmaan!

Lisätietoa ja ohjeita:

Pipsa Sinkko-Westerholm / Curly-lehden päätoimittaja

curlynpipsa(a)gmail.com

p.0400-934455

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn