Näin kirjoitat jutun Curlyyn

Aihe

Jokaisella lehden numerolla on oma teema. Myös muita aiheita mahtuu aina mukaan. Tutustu lehtiarkistossa Curly-lehteen ja valitse juttutyyppi tai palsta mihin haluat kirjoittaa. Valitse kiinnostava aihe, mieti tiedonkeruutavat ja valitse haastateltavat.  Jos ei suju, ota yhteyttä päätoimittajaan. Päätoimittajalta saat apua myös haastateltavien hankkimisessa.

Kirjoittamaan

Sovi haastatteluajat ja tee kysymykset haasteltavalle. Etsi ensin tietoa aiheesta ja haastateltavasta, älä kysy sellaista mitä jo tiedät. Tee muistiinpanot paperille ja nauhoita puhelimella varmuuden vuoksi. Haastattelun jälkeen ala kirjoittaa juttua heti, ettei asiat unohdu. Mieti mitkä kommentit on kiinnostavaa ottaa mukaan. Karsi pois ylimääräistä ja itsestään selvää tietoa, tiivistä. Tee jutulle luonteva ja sujuva rakenne.

Kirjoita juttu tekstinkäsittelyohjelmalla esim.Word, WordPad, Texturi ja Open Office. Muista tarkastaa jutun pituus; yhdelle sivulle mahtuu n.2500 merkkiä. (Ks. esim. Wordissa kohdasta Tools/Työkalut Word Count/Sanamäärä).

Keksi jutulle iskevä ja kiinnostava otsikko sekä ingressi eli muutaman lauseen johdanto. Jaa leipäteksti kappaleisiin ja keksi niille väliotsikot.

Kun olet kirjoittanut jutun, lue se vielä kerran. Voiko jotakin kohtaa vielä tiivistää, onko kirjoitusvirheet korjattu? Muista merkitä oma nimesi, ikäsi ja paikkakuntasi.

Jutun viimeistely

Juttu tarvitsee kuvia ja kuvitusta. Haastateltavasta pitää aina olla kasvokuva. Kuvan voi ottaa hyvällä kännykällä, pokkarilla tai järkkärillä. Painettuun lehteen tulevan kuvan tulee olla kooltaan vähintään 1Mt, verkkolehteen riittää pienempikin kuva. Keksi kuville myös kuvatekstit. Kirjoita ne jutun perään. Nimeä kuvat selkeästi, että yhdistyvät kuvatekstiin.

Kun teksti on valmis, lähetä se päätoimittajalle meilin liitteenä curlynpipsa(a)gmail.com Kuvat myös omina liitteinä. Päätoimittaja tekee korjausehdotukset ja korjaukset teet itse tekstiin. Lopulliset korjaukset tekee päätoimittaja.

Lisätietoa ja ohjeita lehtiryhmien vetäjille: tästä linkistä

ja kuvausohjeita: tästä linkistä

sekä

Pipsa Sinkko-Westerholm / Curly-lehden päätoimittaja

curlynpipsa(a)gmail.com

p.0400-934455