Ystäväni hevonen

Teksti: Pauliina R., 19v., Kuopio
Kuva:  Sallis L., 25v., Sipoo

Kuva2_Ronja_nettiinMoni tyttö ja varmasti poikakin on joutunut hevoskärpäsen puremaksi. Minä ainakin jouduin ja olen ollut ala-asteelta asti hevoshullu. Toimittaja Ronja Salmen, 21v., hevoselämää voi seurata Ystäväni Hevonen -blogista.

Kinusin siskoni kanssa ala-asteella omaa hevosta kauan ja vihdoin ja viimein saimme luvan alkaa etsiä sopivaa. Me ryhdyimmekin tuumasta toimeen. Menimme katsomaan 5-vuotiasta tammaa, johon ihastuimme oikopäätä. Tamma pyysi harjauksen jälkeen herkkua maata kaapimalla. Koeratsastus oli vauhdikas ja meno rytmitöntä, eikä tammaa ollut edes ratsukoulutettu. Siitä huolimatta kotiin lähtiessä kasvoillamme paistoi maailman suurin hymy. Ostimme hevosen kaiketi kaikkien oppikirjasääntöjen vastaisesti, mutta meille tunne oli tärkein kriteeri hevosta valitessa. Tamma ei välttämättä sopinut kuin hansikas käteen vaan pikemminkin kuin sormikas. Pienet yksityiskohdat loivat tammasta meille itse täydellisyyden. Myös toimittaja Ronja Salmi omistaa oman hevosen.

Osa elämää

Ronja Salmi on useasti miettinyt sitä hetkeä, jolloin sai hevoskärpäsen pureman, eikä hän ole ihan varma siitä milloin se tapahtui. Suuri vaikutus oli kuitenkin mökkireissulla, jolloin hänen tuli luettua vino pino hevossarjakuvia. Sitten Ronja sai äitinsä varaamaan hänelle alkeiskurssin ja sen jälkeen elämään on kuulunut hevoset. Salmi on siitä onnekas, että hänen äitinsä on yhtä innokas hevosharrastaja kuin hän itse. Kun Salmi aloitti ratsastuksen alkeet, hänen äitinsäkin aloitti harrastuksen uudestaan. Jollei Salmen äiti olisi tukenut hevosen ostoa, ei sitä olisi ostettu. Omassa perheessäni vain siskoni ja minä olemme niitä, joilla on hevostietoutta. Äiti tietää sen mitä olemme hänelle kertoneet ja näyttäneet. Hevoset ovat tärkeä osa omaa elämääni ja tulevat aina olemaan. Oma hevonen on mielessä aamulla herätessä ja illalla nukkumaan mennessä.

Erottamattomat Mira ja Ronja

Salmella oli takanaan neljä vuotta ratsastuskokemusta, kun oman hevosen osto tuli mahdolliseksi eikä vuokrahevosella enää pystynyt kehittymään riittävästi. Mira- niminen poni on sekä Ronjan, että hänen äitinsä ikioma unelmien poni. Mira-poni on aikamoinen tapaus. Kun se ostettiin, se oli kokematon ja arka. Luottamus saavutettiin pitkän ajan kuluessa. Miran kanssa Ronja on oppinut paljon myös itsestään, koska molemmat ovat tulisieluisia ja äkkipikaisia. Innostus syttyy helposti ja mielipiteet tuodaan esille heti, jos jokin ei miellytä. Miran luottamuksen Ronja voitti puolelleen ymmärtämällä ja kuuntelemalla hevosta. Hänen piti muistaa olla rauhallinen ja nöyrryttävä, jotta hevonen oppi luottamaan omistajaansa. Nyt Mira-poni ja Ronja ovat erottamattomia. Mira nauttii esteistä ja joskus se saattaa esitellä hyppytaitojaan ja räjähtävää nopeuttaan.
Ronjan hevoselämää ja hevosiin liittyviä asioita voi seurata Ystäväni Hevonen -blogista. Blogi syntyi, koska Ylen Lasten- ja nuorten toimituksessa oli jo pitkään haluttu hevosohjelmaa. Ronjaa pyydettiin ohjelman tekijäksi, eikä hänen tarvinnut kauan miettiä ottaisiko homman vastaan. Ohjelma oli kuin tehty juuri häntä varten. Kun ohjelma oli ohi, päätettiin että sitä jatketaan blogin muodossa ja Instagram-sivulla. Viimeaikoina sarja on levinnyt myös vlogin merkeissä Youtubessa.

Minulleko oma hevonen?

Kun alkaa miettiä, olisiko valmis omaan hevoseen, on tärkeää että lähettyvillä on osaavia hevosihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan tarvittaessa. Omasta hevosesta täytyy pitää huolta ja huolenpitoon liittyy monia eri asioita, kuten ruokintaa, oikeanlaista liikuntaa ja jalkojen hoitoa jotka ovatkin hevoselle elintärkeät. Eikä saa unohtaa, että raha on tärkeässä osassa kun ajattelee ostavansa hevosen. Hevosen ylläpitäminen on kallista, siitä ei pääse yli eikä ympäri.
Eikä hevosta kannata ruveta ostamaan ainoastaan ratsastuskoulukokemuksella. Kannattaa vuokrata hevosta tai jos kokee haluavansa enemmän vastuuta ottaa itselleen ylläpitohevosen. Ja kun aika tuntuu oikealta voit ostaa ikioman hevosen. Mittari siihen että on todella valmis omaan hevoseen, on laaja ja riippuu paljolti henkilön tukiverkostosta ja taidoista. Ennen oman hevosen hankintaa tulisi olla kokemusta erilaisista hevosista, sairauksien hoidoista, oikeanlaisesta ruokinnasta ja treenauksesta. Ja kuten Ronja Salmi sanoo: ratsastustaito ja hevosenhoitotaito ovat kaksi eri asiaa.

Ystäväni Hevonen blogi: http://blogit.yle.fi/ystavani-hevonen

Löydät Ystäväni Hevonen vlogin Youtube:sta.

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn