RIMLAB – Miltä Suomi soundaa?

Teksti: Emilia, 29v., Helsinki. Laulaja-lauluntekijä ja näyttelijä, RIMLAB -työpajaohjaaja.
Kuvat: Tommi E. Virtanen, Emilian kuva: Martina Helin

LOGOMaailmankaikkeuden toinen RIMLAB -biisinkirjoituspaja pidettiin 8-9.11. Helsingissä Nuorten toimintakeskus Hapessa. Pajassa osallistujina olivat Hedu,19, Orton, 20, Pekka, 13, ja René, 19.

Kaikki olivat kirjoitelleet biisejä aiemmin, mutta ryhmässä kirjoittaminen oli joillekin uutta. Hedu ja Orton olivat ensikertalaisia. Kahden päivän aikana molemmat ryhmät saivat biisin kirjoitettua ja nauhoitettua demon. Haastattelin pajalaisia viikonlopun aikana biisinkirjoituksen tiimellyksessä.

Hedu

kuva1_HeduNETTIIN

Ikä: 19

Mikä sai tulemaan RIMLAB -pajaan?

Hedu: – Tästä voi oppia uutta ja täällä pääsee ulos omilta mukavuusalueilta.

Sulla on vahvat taustat musiikintekijänä, kerro vähän:

Hedu: – Soitin kitaraa ja lauloin 4 vuotta punkkia bändissä. Sit aloin käydä laulutunneilla. Aloin tehdä akustista singer-songwriter -musaa. Soitan myös kitaraa ja laulan avantgarde rock-bändissä.

Mikä on ollut parasta pajoissa?

Hedu: – Olen haastanut itseni ja mennyt ulos omalta mukavuusalueelta. Tyytyväinen olo.

Mitä mieltä biisinkirjoituksesta?

Hedu: – Luominen oli tuskallista ja haastavaa, mut sit kun se lähti käyntiin, niin se oli palkitsevaa.

Kuva2_PekkaNETTIINPekka

Ikä:13

Miten löysit RIMLAB -pajat?

Pekka: – Netissä oli ilmoitus. Kiinnostuin, koska tykkään tehdä biisejä.

Olet mukana jo tokaa kertaa pajassa ja teet toista biisiä, kerro vähän fiiliksiä:

Pekka: – Kaikki on ollut tosi lällyä. Ekalla kerralla oli hieman haastavaa, koska olin vain säveltänyt; sävellys on mun vahvuus. Mut sit kun tuli ideoita muilta niin itseltäkin alkoi tulemaan.

Mikä on ollut erityisen kivaa?

Pekka: – Kaikki on ollut kivaa, musiikin tekeminen, porukka ja ruoka. Olen saanut biiseistä positiivista palautetta.

 

kuva3_RenéNETTIIN

 

René

Ikä: 19

Miksi tulit mukaan RIMLAB -pajaan?

René:  – Halusin tehdä jotain outoa viikonlopun aikana.

Miksi haluat kirjoittaa biisejä?

René:  – Haluan purkaa kaikki tunteeni, joita sisälläni on.

Mikä on ollut kivointa?

René: – Kaikki, erityisesti musiikin tuottaminen.

***

kuva4_rimlab_emilia

Emilia, 29v., RIMLAB -pajojen ohjaaja:

”Oma rakkaus biisien kirjoittamiseen syntyi puolivahingossa. Istuin pienenä paljon autossa, koska isosiskoni oli kilpa-esteratsastaja ja lähes joka viikonloppu perheemme matkusti satoja kilometrejä kilpailumatkoille autolla ja taustalla soi aina radio. Opin tunnistamaan Pet Shop Boysin, Chris Isacin, Stingin ja Madonnan äänet ja biisien tunnelmat, mutta mysteeriksi jäi mistä he lauloivat. Biisit toistuivat radiossa viikosta toiseen ja lauloin mukana omilla sanoilla. Siskon kanssa tuli usein kiistaa siitä mistä niissä laulettiin. The Weather Girlsin ”It’s raining man” oli sisareni mukaan ”It’s raining day”.

Myöhemmin aloitin pianonsoiton, luin paljon kirjoja ja sain korvalappustereot. Kesäloman purjehdusmatkoilla kirjoitimme ystäväni kanssa aikamme kuluksi kappaleita. Keksimme Aikakoneen biiseihin omia sanoituksia ja teimme sävellyksiä loruihin ja esitimme niitä stagenamme rantakalliot ja yleisönä merilokit. Idolimme olivat Cat Catin sisarukset, Mascara, Aikakoneen Sani ja Vera sekä tietysti Spice Girls. Isäni toi minulle ulkomaan työmatkoiltaan levyjä.  Niissä oli taikaa. Sain esittää levytoiveita ja ne pohjautuivat usein NRJ:n listaykkösiin. Isä toi myös levyjä, joista itse piti, ehkä laajentaakseen musiikkimakuani.

Koulussa oli kiva oppia englantia, sen avulla sain uusia ystäviä reissuissa ja opin ymmärtämään biisien tarinoita. Yläasteella saimme kotiin ensimmäisen tietokoneen netillä.  Se mahdollisti sen, että pystyin etsimään laulujen lyriikoita netistä ja aloin kääntää tekstejä suomeksi. Kuuntelin artisteja Susanne Vegasta Bone Thugs and Harmonyyn. Käsitys elämästä rikastui näiden artistien tarinoiden myötä. Luin myös paljon kirjoja ja harrastin teatteria. Niistä sai ideoita kirjoittamiseen ja kirjoitinkin itse paljon.

Olisi kiva kuulla sinun tarinoitasi, biisien tai runojen muodossa. Tule mukaan RIMLAB -biisinkirjoituspajaan!

MIKÄ RIMLAB?

RIMLAB on syyskuussa 2014 alkunsa saanut kaksipäiväinen biisinkirjoitustyöpaja.

Pajoja on syksyn aikana järjestetty kaksi. Molemmat pajat pidettiin Helsingissä Nuorten toimintakeskus Hapessa, Helsinki Freedom Recordsin tiloissa.

Pajoihin saa osallistua kuka tahansa 8-20 -vuotias, joka on kiinnostunut biisinkirjoituksesta. Aiempaa kokemusta biisien kirjoittamisesta tai musisoinnista ei tarvita. Pajat sisältävät yhteisiä tehtäviä, jotka auttavat tehtävässä. Biisit kirjoitetaan ja toteutetaan pienryhmissä, joissa apuna ja tukena on ohjaaja. Paja on ilmainen.

Kevään 2015 aikana RIMLAB -pajoja tullaan pitämään Helsingin lisäksi muillakin paikkakunnilla ympäri Suomea. Hanke etsii yhteistyötä eri paikkakunnilla toimivien nuorisotalojen tai järjestöjen kanssa. Tarkemmat paja-aikataulut ja paikkakunnat päivittyvät rimlab.fi -sivustolle.

Kaikki RIMLAB -pajat dokumentoidaan. Biisit ja dokumenttimateriaalista tehdyt videohenkilökuvat ovat nähtävissä rimlab.fi -sivustolla.

Videohenkilökuvat ja biisit päätyvät myös YLE Areenaan: http://areena.yle.fi/tv

Tykkää meistä Facebookissa: www.facebook.fi/RimLab

OBS! RIMLAB funkar på svenska också – mer svenskspråkig info finns på vår nätsida! If you don’t speak much Finnish or Swedish, don’t worry, we can work in English as well when needed!

 

 

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn