Leffa-arvostelussa: Tokasikajuttu

tokasikajuttu_juliste_nettiinTokasikajuttu

Ensi-ilta: 13.10.2017

Käsikirjoitus: Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi

Pääosissa: Pertti Kurikan Nimipäivät (Kari Aalto, Sami Helle, Pertti Kurikka, Toni Välitalo), Niila Suoranta, Jutta Tahvanainen

Kesto:98min

Ikäraja: K7

Tähtiä: ****½

 

Erilaisuus on rikkaus

Yksi luku Suomen musiikkihistoriassa päättyi joulukuussa 2016, kun maan merkittävimpiin punk-bändeihin kuuluva Pertti Kurikan Nimipäivät lopetti uransa huipulla. Tokasikajuttu näyttää bändin nousu- ja laskukiidot yhtyeen kolmen viimeisen vuoden ajalta.

Noustuaan koko kansan suosioon vuonna 2012 tämä ilmiömäinen kvartetti jatkoi valloitusta niin Suomessa kuin ulkomailla. Bändi ehti keikkailla uransa aikana 16 maassa ja yhteensä esiintymisiä oli lähes 300. Lisäksi vuonna 2015 yhtye rokkasi tiensä Euroviisuihin Suomen edustajana.

Tiiviin keikkailun ja menestyksen tuomat paineet tuntuivat bändin sisällä. Kari kipuilee julkisuuden mukana tulleiden houkutusten ja velvollisuuksien kanssa. Sami laajentaa reviiriään politiikan ja uskonnon parissa. Tonin ja bändin kitarateknikko Niilan rakkaus samaa naista kohtaan synnyttää heissä väkivaltaisia tuntemuksia. Pertti on saanut tästä kaikesta tarpeekseen ja päättää jäädä eläkkeelle.

Tokasikajutussa seurataan historiallisen yhtyeen viimeisiä yhteisiä vuosia, eikä draamalta, kyyneleiltä ja nauruilta vältytä. Elokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 samalta tekijätiimiltä valmistuneelle ja kulttimaineeseen nousseelle Kovasikajuttu-elokuvalle.

Elokuva yllätti minut positiivisesti, kun huomasin, että elokuva on uskottava tositarina ja erilaisuus on rikkaus. Siinä huomasi myös, kuinka taitavia erilaiset ihmiset voivat olla, vaikka toisilla olisi ennakkoluuloja heidän taidoista ja oppimisesta. Erityisesti se, kun hev osallistuivat Uuden Musiikin Kilpailuun ja pääsivät Euroviisuihin oli positiivisesti yllättävää. Välillä elokuva kuitenkin veti hiljaiseksi ja välillä tuli naurukohtauksia.

Tokasikajutusta löytyy niin riitoja, kiroilua, kriisiä ja parisuhdeongelmia. Ja vaikka Pertti Kurikan Nimipäivät eivät päässeet Euroviisuissa kymmenen parhaan joukkoon, niin heillä asenne oli tärkein. Asenne oli oikea ja se on huomattavasti kasvanut heidän musiikkiuran varrella, joka kesti sen seitsemän vuotta.

Elokuva sopii julkisuudesta ja erilaisten ihmisten elämästä kiinnostuneille. Se on sekoitus arkea ja julkisuutta sekä paljon muutakin. Suosittelen elokuvaa kaikille iästä huolimatta. Elokuva ei kuitenkaan sovi alle seitsemänvuotiaille riitojen ja ruman kielenkäytön takia.

Teksti: Elsa Turunen, 18v., Espoo
Kuva: ©Mouka Filmi 2017

Jutun on kirjoittanut espoolainen Elsa Turunen, 18v. Hän opiskelee Keskuspuiston Ammattiopiston ammattiin valmentavalla linjalla (VALMA) ja haaveilee media-alan opinnoista. Elsa oli syksyllä 2017 kolme viikkoa Curlyn työharjoittelijana.

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn