Leffa-arvostelussa: The Handmaiden

juliste pieniThe Handmaiden

Ohjaaja: Park Chan-wook

Pääosissa: Min-hee Kim, Tae-ri Kim, Jung-woo Ha

Genre: draama, psykologinen trilleri

Kesto: 145 min

Ikäraja: K-16

Tähtiä: *****

Mestariteos herättää tunteita

Korealaisen ohjaajan Park Chan-wookin The Handmaiden (Ah-ga-ssi) on yksi vuoden odotetuimmista ja kehutuimmista elokuvista. Sitä on kuvailtu niin psykologiseksi trilleriksi, draamaksi, kuin erotiikaksikin. The Handmaiden perustuu löyhästi brittikirjailija Sarah Watersin historialliseen romaaniin Silmänkääntäjä, joka sijoittuu viktoriaaniseen aikakauteen. Chan-wook puolestaan on siirtänyt tapahtumat Japanin siirtomaaksi alistettuun Koreaan. Elokuva on puhuttu osittain japaniksi, osittain koreaksi.

Nam Sookee (Min-hee Kim) on köyhän huijarijoukon kasvattama korealainen taskuvaras. Elokuvan varsinainen juoni alkaa, kun Kreivi Fujiwaraksi (Jung-woo Ha) itseään nimittävä huijari pyytää hänet mukaan rikolliseen juoneen. Nuori Nam Sookee viedään japanilaisen perijättären Hidekon (Tae-ri Kim) palvelijattareksi. Nuorena orvoksi jäänyt Hideko asuu eristyksissä muusta maailmasta setänsä Kouzukin (Jin-woong Jo) luona, missä hän ei saa poistua kauas talosta tai tavata kuin setänsä hyväksymiä vieraita. Nam Sookeen tehtävä on saada Hideko karkaamaan naimisiin Kreivi Fujiwaran kanssa, jotta he voisivat sitten lähettää Hidekon psykiatriseen sairaalaan ja kavaltaa tämän rahat. Kreivi Fujiwaran suunnitelman toteuttaminen kuitenkin vaikeutuu äkkiä, kun naiivin Nam Sookeen ja yksinäisen Hidekon välille muodostuu odottamattoman tiukka side.

The Handmaiden on jaettu kolmeen osaan, joista jokainen kantaa aivan omanlaistansa tunnelmaa. Teoksen alkuasetelma on kiinnostava ja tapahtumat etenevät vaivattomasti. Ensimmäinen osa on täynnä herkän tunnelmallista kuvausta päähenkilöiden välisistä tunteista ja suhteista. Sen vuoksi katsojan onkin vaikea uskoa silmiään, kun elokuvan yleistunnelma muuttuu kertarysäyksellä paljon synkemmäksi ja epämiellyttävämmäksi, mutta sitäkin kiehtovammaksi. Lahjakkaine näyttelijöineen ja loputtomine juonenkäänteineen The Handmaiden on oikea mestariteos. Ennen kaikkea se on elokuva, joka herättää tunteita. Riippumatta siitä ahdistaako vai sykähdyttääkö se, en usko monen katsojan jäävän kylmäksi. Chan-wook on loihtinut elokuvasta samaan aikaan ennennäkemättömän herkän ja kauniin sekä rujon ja kieron.

Vaikka elokuvaa tekisikin mieli suositella kaikille, ei sitä voi suositella kovin nuorille katsojille vahvasti seksuaalissävytteisen sisällön ja rankkojen teemojen vuoksi.

Teksti: Kaisa Vahteristo, 16v., Nurmijärvi
Kuva: Filmikamari

 

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn