Kolumni: Unelmoi isolla sydämellä

Kolumni unelmat_Pekka pKaikki me unelmoimme enemmän tai vähemmän, eikä siinä ole mitään pahaa. Raha ja omaisuus, sekä rakkaus ja terveys nousevat suomalaisten suurimmiksi haaveiksi kyselyiden perusteella. Rahasta haaveillaan ensisijaisesti sen tuoman huolettomuuden ja vapauden tähden, vaikka suomalainen lottovoittaja ei pakosti lopeta edes päivätyötään. Ilman rakkautta elämämme olisi tyhjää, emmekä sairaina osaisi nauttia hetkestä.

Onko siinä kuitenkin eroa mistä me oikeasti unelmoimme ja mistä sanomme unelmoivamme? Onko helpompaa heittää juttu vitsiksi, kuin kertoa todelliset unelmansa? Mahdollisesti, sillä onhan unelmat meidän hartaimpia ja henkilökohtaisimpia toiveita. Entä jos joku nauraa tai toteaa, ettei tule ikinä onnistumaan? On helppoa ja turvallista sanoa, että haluaisin voittaa lotossa. Sitä ei tarvitse perustella eikä sinua pidetä outona. Kukapa ei haluaisi paljon rahaa?

Omat unelmani ovat muuttuneet useasti vuosien varrella ja osa niistä on toteutunutkin. Nuorempana haaveilin muun muassa omasta asunnosta, opiskelupaikasta ja koirasta. Nyt ne kaikki ovat toteutuneet ja olen tyytyväinen tilanteeseeni. Unelmien toteutuminen ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki muuttuisi mahtavaksi ja sen jälkeen olisit suorittanut tarkoituksesi elämässä. Unelmien toteutuminen voi tuoda mukanaan pettymyksiä, haasteita, vastuuta, kiirettä ja yllättäviä kuluja. Unelmien toteutuminen voi olla paras asia maailmassa, mutta toisaalta se voi olla ahdistavaakin. Tästäkö olin unelmoinut ja mitä teen nyt?

Pelkäämme usein pettyvämme, sillä olemme asettaneet unelmat jalustalle ja niillä on paljon painoarvoa. Unelmat saattavat olla yksi voimaa antavista asioista arjessa, jotka motivoi suoriutumaan ja antavat tavoitteita elämälle. Mutta mitä teemme, kun olemme päässeet päämäärään? Onko matka ollut antoisa ja opettavainen? Pystynkö nauttimaan saavutuksestani ja olemaan läsnä sillä hetkellä?

Suurella osalla ihmisistä unelmien luonne pysyy melko samanlaisina, sillä arvomaailmamme kokee harvemmin suuria muutoksia aikuistuttuamme. Suurimmat muutokset tapahtuvat, kun elämäntilanne kokee äkillisen muutoksen, saavutettuamme virstanpylvään tai tavoitteen. Unelmat mukailevat elämäntilannettamme ja toimivat tienviittoina toivomaamme tai vaihtoehtoiseen elämäntilanteeseen. Uusia unelmia syntyy jatkuvasti ja vanhoja kuopataan, mutta kaikkein syvimmät haaveet kulkevat mukana.

Elämme tehdäksemme unelmistamme totta, mutta kaiken ei tarvitse toteutua. Jokaisen unelman ei tarvitse olla edes realistinen, vaan ne voivat olla myös kuvitelmia ja haaveita toisenlaisesta elämästä. Elämän onnistumista tai laatua ei voi mitata toteutuneiden unelmien määrällä. Ei tule pettyä, vaikka unelmat eivät toteudukaan, sillä parhaat asiat elämässä tulevat usein yllättäen ja sanomatta mitään. Kannattaa unelmoida isosti, kokeilla uusia asioita, eikä jättää kokeilematta epäonnistumisen pelon takia.

Aurinkoista ja unelmien täyttämää kesää toivottaa

Pekka, 24v., Helsinki
Kuva: Heikki Luoto
Pekka on nuorten mielenterveysseura Yeesi ry:n työharjoittelija. www.yeesi.fi

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn