Ernesto Neto

Teksti: Meri H., 17v., Kirkkonummi
Kuvat: Petri Virtanen

kuva1_nettiin

Onnellisuutta alkuperäiskansan tapaan

Ernesto Neton BOA-näyttely on paikka, jossa voi hengähtää kiireisen arjen keskellä ja sukeltaa boakäärmeen pään sisään.

Astun Kiasman neljännen kerroksen näyttelytilaan. Katosta roikkuu kahdeksan pitkää pussukkaa, joiden sisällä on kyltin mukaan papuja. Ihmettelen papupusseja hetken, kunnes siirryn seuraavaan tilaan.

Tällä kertaa katosta roikkuu valtavia punottuja makkaroita, jotka on täytetty mustilla palloilla. Tila on hämärä, ja mieleni tekisi mennä hetkeksi makoilemaan hieman riippumaton näköisen teoksen uumeniin. Itse asiassa niin saisi tehdäkin, ja ohjetta ovat jo noudattaneet äiti ja pieni lapsi, jotka makaavat autuaina makkarapötköjen päällä.

kuva_neto3_nettiin

Boakäärmeen pään sisässä. Punotun veistoksen sisällä saattoi istuskella tai vaikka musisoida.

Taidetta kaikille aisteille

Neton teoksissa yleisö saa olla mukana. Suuret katosta roikkuvat punostyöt eivät ole siis pelkästään katselua varten, vaan ne ovat yleisölle paikka hengähtää ja rauhoittua. Näyttelyn pääteos, suuri boakäärmeen pää, sijaitsee viidennessä kerroksessa. Boaa ympyröi vihreä pehmustettu matto, seiniä koristaa langoilla tehdyt kuviot. Riisun kengät ja astelen mukavan tuntuisella matolla,kurkistan sisään boan päähän. Se on kuin suuri kodikas maja, jonka seinien raoista tihkuu sisään valoa. Paikalle on tuotu myös soittimia – kitara ja rumpuja – ja ne ovatkin ahkerassa käytössä. Neton näyttely ei siis tarjoa vain silmänruokaa, se on kuin portti toiseen, rennompaan ja värikkäämpään maailmaan. Se on paikka, jossa hengähtää arjen keskellä.

Huni kuin -kansan ääni kuuluville ja poliittinen kannanotto

Inspiraatio näihin valtaviin virkkuutöihin on saatu Huni kuin -alkuperäiskansalta, josta Neto on kiinnostunut ja joiden kanssa hän on tehnyt yhteistyötä. Huni kuin -kansa on yksi Amazonian alkuperäiskansoista, joka elää Luoteis-Brasiliassa. Kansan kulttuurin ydin on elämänvoiman ammentaminen suhteesta muihin eliöihin, kasveihin ja eläimiin. Se pyrkii onnellisuuteen ja harmoniseen elämään, sekä hyödyntämään ajatonta luonnonviisautta.

Neto kritisoi kulutusyhteiskuntaa ja sanoo meidän etääntyneen luonnosta. Jatkuvalla kuluttamisellamme tuhoamme maapalloa ja lisäämme omia ongelmiamme. Ratkaisuksi Neto esittää alkuperäiskansan, joka edustaa toisenlaista ääntä. Tätä ääntä Neto on pyrkinyt saamaan kuuluville teoksillaan.

Kuva_neto2_nettiin

Neton teoksiin saa myös yleisö osallistua. Kuvassa katosta roikkuvat makkarat, joille saattoi mennä lepäilemään museokierroksen lomassa.

Paikka, jossa ajatukset heitetään romukoppaan

Neton näyttelyssä ei ole tarkoitus ajatella – päinvastoin – sillä hänen mielestään ajattelemme aivan liikaa. Taiteilija kuvailee ajatusten täyttämää päätä vankilaksi, josta täytyy silloin tällöin päästä jaloittelemaan. Liika ajattelu vie meitä kauemmaksi itsestämme ja läheisistämme ja siksi Neto on teoksillaan pyrkinyt luomaan paikan, jossa voi kokonaan lakata ajattelemasta. Ja totta se on; kun tuijottelee värikkäitä nyörinpätkiä boakäärmeen pään sisältä, kitaran sointujen soidessa taustalla, tuntee olonsa yllättäen rentoutuneeksi ja helpottuneeksi. Päänsisäinen radiokanava on hiljennyt ja sen on täyttänyt miellyttävä hiljaisuus. Ernesto Neton näyttely on tarjonnut paikan, jossa arjesta saa päästää irti ja nauttia.

Linkit:

www.kiasma.fi/nayttelyt-ja-ohjelmisto/ernesto-neto

http://yle.fi/uutiset/ernesto_neton_taide_on_shamanismin_ja_poliittisuuden_outo_avioliitto/8714840

 

 

 

 

 

 

 

Kuva2: Neton teoksiin saa myös yleisö osallistua. Kuvassa katosta roikkuvat makkarat, joille saattoi mennä lepäilemään museokierroksen lomassa.

 

Kuva3: Boakäärmeen pään sisässä. Punotun veistoksen sisällä saattoi istuskella tai vaikka musisoida.