Unelmien koulukuva

Teksti: Pauliina R., 19v., Kuopio
Kuva: Lars Johnson

nettiin

Ronjan unelmien koulukuvassa olisi ainakin hevosia.

Ronja Salmen juontama ja käsikirjoittama Unelmien koulukuva alkoi taas. Sarja toteuttaa kuutosluokkalaisten hurjimmatkin koulukuvaunelmat ja tällä kertaa mukana on ainakin räjähdyksiä, kuvauspaikan täydeltä karkkia ja Musta Barbaari.

Koulukuva on kouluvuoden odotetuin hetki. Sitä varten laitetaan ylle parhaimmat vaatteet ja vielä ennen H-hetkeä käydään tarkistamassa että kaikki on varmasti tip top. Silti kuvat ovat usein tylsiä, jäykkiä ja persoonattomia.  Kuvaaja yrittää kaikin voimin saada pitkästyneen ja istumaan tai seisomaan kyllästyneen luokan hymyilemään edes yhdessä kuvassa. Usein huonoilla vitseillä. Millaisesta koulukuvasta sinä olet haaveillut? Millaisen kuvan luokkasi ottaisi jos saisi vapaat kädet sen toteuttamiseen? Oletko kenties haaveillut ottavasi kuvan avaruudessa, Oscar-gaalassa tai kenties elokuvan kulisseissa? Ronja Salmen juontama ja käsikirjoittama sarja Unelmien koulukuva tekee kuudesluokkalaisten haaveet todeksi.

Ohjelman takana nuori ammattilainen

Ronja Salmi on 21-vuotias median ammattilainen, joka asuu Helsingin Kalliossa.  Hän on erikoistunut koululaisille ja nuorille suunnattuihin sisältöihin. Salmi on juontanut tv-ohjelmia, käsikirjoittanut ja toimittanut juttuja myös lehtiin ja nettiin. Vapaa-ajallaan hän kertoo olevansa intohimoinen ratsastaja.

Rohkeus esiintyä syntyy kokemuksen kautta. Salmi on harrastanut monta vuotta teatteria, jonka kautta esiintymiskokemusta ja varmuutta on karttunut. Hänen mielestään esiintymisen tulee aina jännittää vähäsen ja nykyään Salmi osaa nauttia siitä jännityksestä, jota esiintyminen tuo tullessaan. Esiintymisestä hän on nauttinut aina. Unelmien koulukuva kuvataan koulussa, ison luokan edessä. Silloin Salmen mukaan auttaa se, että hengittää syvään ja rauhallisesti. Salmi sanoo, että ohjelmaa tehtäessä ei ole vielä tullut vastaan liian riehakasta tai ikävää luokkaa vaan oppilaat ovat kuunnelleet, jos hänellä on asiaa. Ja se kannattaa, koska silloin saa vihjeitä ja ohjeita tulevaa kuvausta varten.

Konseptin takana vuosia vanha idea

Unelmien koulukuva -konseptin idea on jo muutamia vuosia vanha. Se syntyi ideointisessiossa, jossa keskusteltiin vaihtoehdoista Galaxi-ohjelman jaksoiksi. Syntyi ajatus maailman hienoimmasta koulukuvasta ja kehitystuottaja Tommi Hakko kehitti ideaa yksin ja yhdessä muun toimituksen kanssa. Tänä vuonna alkaneen Unelmien koulukuvan toisen tuotantokauden käsikirjoittamisesta vastasi Ronja Salmi.

Ohjelma on otettu vastaan kouluissa erinomaisesti. Kaikki ovat olleet motivoituneita ohjelman tekemisessä ja luokka on tietenkin ottanut työryhmän vastaan riemunkiljahduksin. Eihän sitä aina pääse tekemään televisio-ohjelmaa saati sitten unelmiensa koulukuvaa. Palautteen mukaan ohjelman tekeminen on koettu olevan voimauttava ja antoisa kokemus, josta jälkikäteen ollaan ylpeitä koko koulussa.

Omaperäisimmät ideat ohjelmassa mukana

Oppilaiden unelmien koulukuvan ohjelmassa ottaa valokuvaaja Lars Johnson. Kuvat ovat herättäneet ihastusta ja lopputulos on tietenkin hieman aina poikennut oppilaiden kuvitelmista. Valot ja kuvanmuokkaus lisäävät kuvaan jotakin sellaista mitä ei kuvaustilanteessa voi nähdä. Kuvan saa jokainen omakseen ja niitä on ylpeästi ripustettu oman huoneen seinille.

Salmen mukaan ohjelmaan haluttiin valita hyviä ja erilaisia kuvaideoita. Sarjassa nähdään mm. painovoimaa uhkaava avaruuskuva, kauhukuva ja herkullisen näköinen karkkimaakuva. Karkkimaakuvan lavasteina oli niin paljon karkkia, että toimitus hukkuu siihen vieläkin.
Sitten vaikea kysymys: millainen olisi Ronja Salmen unelmien koulukuva?
– Kuvassa olisi totta kai upeita hevosia, ehkäpä meren rannalla tai jylhässä vuorimaisemassa. Mutta Unelmien Koulukuva on aina koko luokan yhteinen idea, joten siitä tulisi päättää koko luokan kanssa, Salmi sanoo.

Unelmien koulukuva -sarjan uudet jaksot alkoivat Ylen TV2 -kanavalla 18.1.2015. Katso ohjelmaa Yle Areenassa: areena.yle.fi/tv

Kerro kaverille:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn