KUVAT ja tekijänoikeudet blogissa

Blogi EI OLE some-kanava vaan siellä julkaisua määrittää tekijänoikeuslaki. Sen vuoksi kuvia EI SAA kopioida netistä ja liittää omaan blogijulkaisuun ilman kuvan ottajan lupaa. EI RIITÄ, että tekstissä ilmoittaa kuvan lähteen.

VAIKKA KAIKKI MUUT kopioisivat kuvia netistä ilman lupaa blogiinsa EI tarkoita, että sinä voit tai saat tehdä niin!

HELPOINTA ON TOIMIA NÄIN:

OTA KUVAT ITSE. Varmin tapa toimia laillisesti on käyttää itse ottamia kuvia. Niiden tekijänoikeudet kuuluvat sinulle itsellesi.

KYSY LUPA. Jos haluat julkaista blogissasi jonkun muun ottamia kuvia, ammattikuvaajan, toisen bloggaajan tai kenen tahansa ottamia, kysy etukäteen lupa niiden julkaisuun. Pelkkä lähteen ilmoittaminen ei riitä! Jos lupaa ei tule tai et saa kuvaajaa kiinni, jätä kuva julkaisematta.

MARKKINOINTIIN TARKOITETUT KUVAT. Tuotteiden, elokuvien tai artistien promokuvat ovat vapaita käytettäviksi, kunhan kuva liittyy jutun aiheeseen. Tässäkin tapauksessa kuvan oikeuksien haltijalta on hyvä kysyä lupaa kuvien käyttöön ja merkitä tekstiin kuvan lähde/tekijänoikeuden haltija eli kuvakreditit.

TEOSTOVAPAAT KUVAT ja -PALVELUT

Vaikka netistä löytyy teostovapaita kuvia eri kuvapalveluissa (esim. creativecommons.fi) kannattaa niistä löytyvien kuvien kanssa olla VAROVAINEN. (Tiedossani on tapaus, jossa ison ja nimekkään mediatalon bloggari oli käyttänyt mielestään teostovapaata kuvaa, mutta kuvaaja ottikin yhteyttä toimitukseen ja vaati korvausta. Heidän piti maksaa kuvasta pyydetty korvaus; muuten edessä olisi voinut olla jopa lakitupa. Kuvaaja voi tilanteessa itse määrittää kuvansa hinnan, joten se voi olla vaikka 1000€. )

Creative commons eli CC -merkintää käyttävät kuvaajat ovat antaneet vapaan käyttöoikeuden omiin kuviinsa. CC -merkittyjä kuvia saa vapaasti käyttää omiin käyttötarkoituksiinsa, kunhan merkitsee kuvan yhteyteen lähdeviittaukset.

Myös CC-kuvissa on eri tyyppisiä lisenssejä,  joiden avulla kuvaajat ovat merkinneet, millaisiin käyttötarkoituksiin kuvia saa käyttää (esim. saako kuvaa käyttää kaupalliseen tarkoitukseen tai saako sitä muokata uudelleen), joten tutustu huolellisesti ohjeisiin ennen kuin käytät kuvia!

Ainakin Flickr-kuvapalvelussa kuvat ovat merkitty CC, CC0 ja PD -tunnuksin.
CC -merkintä: peruslisenssi, johon voi liittyä lisäehtoja esim. julkaisupaikan suhteen.
CC0 -merkinnällä (Creative Commons Nolla) kuvan haltija luopuu kaikista oikeuksistaan, joista hän lain mukaan voi luopua. Tällöin edes nimen mainitsemista ei edellytetä jatkokäyttäjiltä.
PD -merkinnällä (Public Domain) merkitään kuvia, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Kuvien tekijänoikeudet vanhenevat 50-70 vuotta kuvaajan kuoleman jälkeen maasta riippuen.

MAKSULLISET KUVAPALVELUT

Maksullisista kuvapalveluista voi ostaa kertakorvauksella tai muulla sopimuksella käyttöönsä ammattilaisten ottamia valokuvia. Esim. STT-Lehtikuva on Suomen johtava uutis- ja kuvatoimisto. Kuvat ovat laadukkaita, mutta hinnat voivat olla korkeitakin. Lisää: Googlaa kuvapankki.

KAIKISSA TAPAUKSISSA MUISTA:

MERKITSE LÄHDEVIITTAUKSET. Jos saat luvan kuvan käyttöön, muista aina merkitä lähdeviittaukset kunnolla. Merkitse kuvaajan nimi ja/tai blogin tai nettisivun nimi tai osoite, josta kuva on luvan kanssa kopioitu. Hyvä tapa on merkitä tiedot kuvan yhteyteen tai postauksen loppuun. Kuvaajalta tai kuvan oikeuksien haltijalta voi kysyä, miten ja mihin hän haluaa kretidit merkitä.

Jos löydät hyvän kuvan esim. Pinterestistä tai muusta kuvien jakamiseen perustuvasta palvelusta, muista, että sinun pitää selvittää kuvan alkuperäinen lähde ja kysyä lupaa kuvan uudelleen julkaisemiseen sen ottajalta. Pinterest, WeHeartIt; Flickr tai Googlen kuvahaku eivät KOSKAAN ole riittäviä lähdeviittauksia, koska mikään näistä palveluista ei omista niihin liitettyjä kuvia itse!

Lisää:

www.gramex.fi –> Tietoa Gramexista –> Tekijänoikeus

www.gramex.fi/fi/tietoa_gramexista/tekijanoikeus/tekijanoikeuslaki_suojaa/tekijanoikeuslaki_lyhyesti

Lähteet:

- Lilyn blogi Pupulandia: www.lily.fi/blogit/pupulandia/valokuvien-tekijanoikeudet-blogeissa-dummies

- creativecommons.fi/2015/04/flickr-kuvapalvelussa-nyt-cc0-ja-pd-merkinnat/