Kolumni

Mikä on kolumni?

Kolumni on sanoma- tai aikakauslehdessä julkaistava, melko lyhyt kirjoitus, jossa kirjoittaja esittää oman mielipiteensä jostakin ajankohtaisesta aiheesta. Lehdet julkaisevat kolumneja omalla palstallaan säännöllisesti. Kirjoittajiksi eli kolumnisteiksi pyydetään usein julkkiksia kuten poliitikkoja.

Kolumnissa kirjoittaja esittää henkilökohtaisia mielipiteitään ja tarkastelee asioita valitsemastaan näkökulmasta. Kolumneissa voidaan käyttää eri tyylikeinoja kuten huumoria tai ironiaa. Kirjoitus on yleensä minä-muodossa. Muita samantyylisiä juttutyyppejä ovat pakina ja pääkirjoitus.

Miten kolumni tehdään?

1) Mieti, mistä aiheesta haluat kolumnisi kirjoittaa. Voit keksiä kirjoitukselle aiheesta kertovan otsikon, jota voi vielä muuttaa myöhemmin. Hyvä otsikko herättää lukijan kiinnostuksen, on lyhyt ja ytimekäs.

2) Mieti, viittaatko kolumnissa mahdollisesti johonkin kirjoitukseen, elokuvaan, tv-ohjelmaan tai muuhun ajankohtaiseen ilmiöön.

3) Mieti, mikä on juttusi ajatus ja sanoma; oletko puolesta vai vastaan, ketä kritisoit ja miksi. Miksi asia on sinulle tärkeä, miksi haluat siitä kirjoittaa?

4) Mieti kirjoituksesi tyyli; käytätkö huumoria tai ironiaa, piikitteletkö, liioitteletko tai esitätkö olevasi oikeassa. Muista, että sinulla on oikeus mielipiteisiisi. Ole rohkea ja sano suoraan!

5) Kirjoita teksti. Sopiva pituus on 1500-3000 merkkiä. Kirjoita selkeästi, jotta ajatuksesi tulevat hyvin esille, vältä toistoa tai liian pitkiä lauseita. Pyri olemaan jämäkkä ja ytimekäs, vältä puhekieltä. Muista, että lukija ei tunne aihettasi.

6) Tarkista teksti lukemalla se läpi monta kertaa. Pohdi otsikkoa, olisiko joku muu ehkä parempi.

7) Ota itsestäsi selfie tai pyydä toista ottamaan sinusta kasvokuva. Kolumnin kuvissa useimmiten kuvattava katsoo suoraan kameraan. Kuvan on oltava laadukas ja iso, vähintään 1Mt, jotta resoluutio kestää painamista lehdessä eikä tule rakeiseksi.

8) Kirjoita perään oma ja kuvaajan nimi, ikä ja kotipaikkakunta.

9) Lähetä juttu ja kuva meilinä, omina liitteinään. Kuvan koko n.1Mt painettuun lehteen!